headerkushe1WinkelwagenZoeken

Verslag Röntgenapparaat

Heleen Yoder -van den Brink en haar man Jonathan zijn in Maart 2017 weer in Sierra Leone gaan wonen en werken. Heleen is onze vaste contactpersoon voor de projecten van st. Kushe. Jon en Heleen gaan aan de slag in het ziekenhuis in Matrru Jong. Heleen schrijft naar ons:

'In de vijftiger jaren van de vorige eeuw begonnen zendelingen van de United Brethren in Christ (UBC) een ziekenhuis in Mattru-Jong, een kleine stad in het zuiden van Sierra Leone. Het ziekenhuis stond al snel goed bekend. Toen de oorlog uitbrak in de jaren ’90 kwam er helaas een einde aan deze dienstverlening, omdat de rebellen het ziekenhuis overnamen als hoofdkwartier. Sindsdien heeft het ziekenhuis nooit meer goed gefunctioneerd. De lokale UBC kerk heeft nu de internationale arm van UBC, Global Ministries, gevraagd om hen te helpen het ziekenhuis weer goed te laten functioneren. In de komende 6-8 jaar zal een een team van artsen, verpleegkundigen, administratief en onderhoudkundig personeel uitgezonden worden naar Mattru Jong met als doel het ziekenhuis weer zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren.

Het ziekenhuis heeft op dit moment zeer beperkte faciliteiten. Tijdens de oorloog probeerden de rebellen de röntgenmachine van het ziekenhuis naar Guinée te verschepen om het daar te verkopen. De boot kwam tot zinken en het ziekenhuis heeft het apparaat nooit kunnen vervangen. Dit maakt de diagnostiek van veel voorkomende aandoeningen (zoals bijvoorbeeld tuberculose) moeilijk.'

Er was dus op zeer korte termijn een röntgen apparaat nodig. Kushe Foundation heeft de vraag van het ziekenhuis opgepakt en heeft contact gezocht met Wilde Ganzen https://www.wildeganzen.nl/. Zij waren ook enthousiast over dit project en samen met vele donoren is het benodigde bedrag binnengekomen. Een compleet mobiel 2e hands röntgen apparaat, alsook een echo apparaat is in Nederland aangekocht door Kushe Foundation in augustus 2017 en in september 2017 is het transport van het röntgen apparaat begonnen. Naast het röntgen- en echo apparaat zijn er van de giften een laptop en een harde schijf aangekocht en praktische benodigdheden voor de bediening ervan. Er kwamen ook genoeg giften binnen om de training te betalen van de technicus in het ziekenhuis die het röntgen apparaat gaat bedienen.

Foto linksboven: het röntgen apparaat is goed aangekomen per schip in Freetown en is op 24 november 2017 aangekomen in Mattru.
St. Kushe heeft in december een bezoek gebracht aan Jon & Heleen Yoder en het ziekenhuis. Zij maakten dit bedankfilmpje. 
Het UBC ziekenhuis in Mattru-Jong      
 
De röntgenkamer wordt officieel geopend door dr. Yoder
 
 
De technicus die het röntgen apparaat gaat bedienen.
 
Het röntgen apparaat in gebruik
 
Het echo apparaat in gebruik
 
Het echo apparaat
 
Stichting Kushe draagt in december 2017 het röntgen- en echo apparaat officieel over aan Heleen en Jonathan Yoder van het UBC ziekenhuis.
 

©2019 kushe webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop